Jak motivovat generaci "Y" v práci?

1840x1000-cover-layout

Jsou to lidé výkonní, odhodlaní a motivovaní, což jsou pro dynamické firmy vlastnosti k nezaplacení. Na druhou stranu ale mají neomezené možnosti, nejsou svázáni předsudky, a jakmile nežijí svůj život přesně podle představ, neváhají jej od základu změnit.

V poslední době se semináři, přednáškami a odbornými články na téma „volnost v práci“ a „motivace zaměstnanců“ roztrhl pytel. Není divu, dnešní doba je rychlá, komunikace je díky internetu čím dál jednodušší a navíc velkou část pracovního trhu zaujímá poněkud specifická generace „Y“. Jsou to lidé výkonní, odhodlaní a motivovaní, což jsou pro dynamické firmy vlastnosti k nezaplacení. Na druhou stranu ale mají neomezené možnosti, nejsou svázáni předsudky, a jakmile nežijí svůj život přesně podle představ, neváhají jej od základu změnit. Včetně práce. 

Vedoucí a personalisté jsou tak v nelehké situaci. Jednoduše musí dávat víc, než konkurence a rozhodně nejde jen o peníze. Životní styl dnešních lidí stále více nahrává volné pracovní době. Nejde-li samozřejmě o manuálně pracující lidi, jejichž mzda je hodinová a nebo se odvíjí od objemu vykonané práce.

Produktový manažer docházkového systému Alveno a informačního systému IZIO, Bc. Michal Hochman, MBA, k tomu říká: „Těžko už si dokážu představit práci, kde bych byl svým vedoucím hlídaný na každém kroku. Naštěstí za mě mluví jen a pouze výsledky. A stejně přistupuji i k lidem, které vedu. Moje asistentka nemusí sedět za kancelářským stolem od osmi do čtyř. Moji obchodníci se mi nemusí hlásit. Důležité je, abychom všichni plnili, co jsme slíbili, a oddělení fungovalo. Upřímně musím říct, že výkonnost a výsledky mého týmu od zavedení volné pracovní doby prokazatelně rostou.“

Jak na to? Jak nechat „ypsilonkám“ volnost a zároveň naplnit legislativní předpisy? Vedení docházky je přece zákonem jasně dané a není to právě jednoduchá záležitost. Právě propojení těchto zdánlivě neslučitelných světů je jednou z motivací, která  vedla k vytvoření elektronické docházky na cloudu – Alvena. Díky cloudovému řešení lze docházku zpracovávat doma, na služební cestě, na tabletu nebo mobilu. Každý si tak svoji docházku může zpracovat sám, odkudkoliv a kdykoliv. O nic dalšího není potřeba se starat. Alveno je příležitost, jak dát svým zaměstnancům volnost a důvěru, ale zároveň 100% splňovat legislativu.

Zaujal Vás systém Alveno?