6 nejlepších AI nástrojů pro personalisty a manažery

nahledove-obrazky

Zajímá vás, v čem všem si dnes můžou personalisté a manažeři vypomoci umělou inteligencí? Jaké AI nástroje máte v první polovině roku 2023 na dosah ruky i vy? A čeho se vyvarovat při práci s nejpoužívanějšími AI pomocníky? Čtěte dál. Podíváme se pod pokličku třeba „kecálkovi“ ChatGPT nebo chytrým tabulkám Google Sheets. 

Vyzkoušeli jsme pro vás novinky z oblasti AI, kterými si už teď můžete usnadnit práci. Vzhledem k tomu, že umělá inteligence postupuje mílovými kroky, nachází řadu nových uplatnění, od různých jazykových modelů až po generování obrazu, videa ale i zvuku. Tápete, jak se v té záplavě pokrokových výdobytků a chytrých technologií zorientovat? V tomto článku vám představíme sadu chytrých nástrojů, jež s AI nějakým způsobem pracují, a přitom přijdou vhod zejména HR a managementu.

Nejde o kompletní seznam všech podobných technologií. Ten by vzhledem k tempu jejich vývoje vydal na několik knih. My jsme se však protentokrát zaměřili na ty, jež jsou pokud možno intuitivní, levné a nemusíte u nich nic složitě nastavovat. Některé představené nástroje jsou zcela bezplatné. Jiné třeba výrobci přidali do známých placených řešení, která už možná ve firmě stejně objednáváte. 

Většinou jde o cloudová řešení. Proto je velmi důležité, abyste v nich s firemními daty nakládali s dostatečnou opatrností. Do většiny z těchto nástrojů byste neměli vkládat žádné vysloveně citlivé údaje. Pokud je pro vás na prvním místě absolutní soukromí, sáhněte spíš po některé alternativě s možností lokální instalace. Z jazykových modelů tuto možnost nabízí třeba LlaMA, z grafických generativních technologií zase Stable Diffusion. Pokud však online nástroje využijete s rozmyslem, můžou vám ušetřit spoustu času i úsilí bez nutnosti cokoli složitě chystat a nastavovat.

Co je tedy v současnosti k dispozici?

NÁSTROJE, KTERÉ JSOU ZDARMA

ChatGPT

Snad nejslavnější z chytrých AI technologií, která s trochou nadsázky zvedla ze židlí celý americký technologický průmysl. Za ChatGPT stojí OpenAI, původně nezávislý neziskový startup, do něhož po jeho úspěších výrazně zainvestoval Microsoft. Nástroj funguje na bázi large language modelu.

Verze ChatGPT 3.5 je volně přístupná komukoli, kdo se registruje, a je zcela zdarma. Potom, co nástroj Itálie krátce zakázala kvůli tomu, jak zacházel s informacemi uživatelů, tvůrci dokonce přidali „bezpaměťovou“ variantu. Nově si tak můžete v nastavení určit, že nechcete, aby si uchovávali údaje o tom, co v nástroji děláte. 

A k čemu je ChatGPT dobrý? V bezplatném modelu jsme otestovali třeba tyto možnosti využití:

  • Tréninkový pomocník na interview – Připravujete náborové interview, chcete uchazečům nechat prostor pro dotazy, ale neradi byste, aby vás zaskočili? Zaúkolujte ChatGPT. Může zahrát modelového uchazeče a vyptat se vás na nejtypičtější otázky a připomínky, takže budete mít o to snazší přípravu.
  • Autor nepříjemných e-mailů – Nad tím, jak předat špatné zprávy, někdy člověk stráví půl dne. Jak citlivě napsat, že na pracovní pozici naberete jiného uchazeče? Nebo že zaměstnanec za týden skončí? ChatGPT může celý proces urychlit. Když mu poskytnete obecný kontext, na požádání vytvoří návrhy e-mailů nebo zpráv, od nichž se pak můžete odrazit a už je jenom doladit. 
  • Jazykový korektor – Češtinářské chybky se čas od času vloudí do textů většině z nás. Důležité dokumenty a zprávy si však zaslouží být bez hrubek. Nepovedlo se vám sehnat lidského korektora? ChatGPT může poskytnout první pomoc v podobě aspoň základní gramatické kontroly. Umí i v češtině odhalit většinu základních problémů, jako jsou chybějící čárky nebo nevhodně použitá slova. A na vyžádání dokáže také navrhnout lepší nebo alternativní formulace.
  • Angličtinář na telefonu – Kolega sepsal e-mail v angličtině, ale vám se nějak nepozdává, jak si poradil s některými slovíčky? Pokud zrovna nemáte k dispozici studovaného anglistu, aspoň hrubé záchranné lano vám hodí i ChatGPT. Umí navrhnout opravy textu, případně vypíchnout chyby. Případně dovysvětlí gramatická pravidla.

Technologii ChatGPT 4 najdete i ve vyhledávači Microsoft Bing. Ten však oproti mateřskému Chatu nabízí jen omezené možnosti využití. A co víc, na jaře 2023 mu vyrostla silná konkurence v podobě o něco novějšího nástroje Bard.

Bard

Large language model od společnosti Google, který tohoto technologického giganta posunul zpátky do centra AI dění. Přestože zatím v Evropě není oficiálně dostupný, technicky zdatnější uživatelé se k němu snadno dostanou pomocí VPN. 

Čím je Bard zajímavý?

Je to vlastně takový upovídaný Google na steroidech, který kombinuje klasické vyhledávání s formátem otázek a odpovědí. V praxi se tak zeptáte třeba na datum personalistické konference v Praze a on vám povypráví, kdy se koná, a přihodí k dobru třeba i adresu. Popasuje se ovšem i se složitějšími otázkami.

Protože má Bard na rozdíl od ChatGPT i bez rozšíření a v neplacené verzi přístup na internet, předá vám i ty nejaktuálnější informace. Také umí spoustu věcí ilustrovat obrázky. Jen pozor, podobně jako ostatní LLM někdy lže. Jeho vývojáři s tím však už do jisté míry pracují, a tak Bard často nabízí i překliknutí na odkazy a zdroje, kde si můžete jeho odpovědi zkontrolovat.

Co vlastně large language modely, neboli LLM, přesně dělají? Nejdůležitější je asi vědět, že (samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno) fungují na základě pravděpodobností predikce. Když se jich na něco zeptáte, snaží se vám odpovědět to, co by chtěla slyšet většina podobných tazatelů. Většinou je to správná, relevantní informace. Ale někdy, třeba když se zeptáte na otázku, na kterou model nezná odpověď, si prostě něco vymyslí. 

Ošklivě se na tom spálil třeba jeden texaský učitel. Chtěl od large language modelu, aby potvrdil nebo vyvrátil, zda ho jeho studenti využívali k psaní esejů. Nahrál tedy eseje a LLM mu řekl, že je napsal. U každého jednoho žáka. Muž kvůli tomu vyhodil celou třídu od zkoušek. Jenže large language model tzv. halucinoval – vymýšlel si. Neumí poznávat, kdo je autorem esejů. A tak nešťastnému pedagogovi prostě nabídl jednu z možných pravděpodobných odpovědí, v tomto případě ovšem nesprávnou. Učitele teď nejspíš čekají složité soudní tahanice.

Microsoft Designer

Řešíte vizuální zpracování náborových letáků? Spravujete profil své firmy na sociálních sítích? Nebo třeba znáte a používáte Canvu? Pak nepřehlédněte Microsoft Designer, chytrého pomocníka z dílny společnosti Microsoft, který usnadňuje tvorbu grafiky letáků, příspěvků aj. Přístup k němu je (zatím) zcela bezplatný, postačí vám registrace přes e-mail. To, co v něm vytvoříte, přesto můžete legálně užívat ke komerčním účelům. Jen do něj nenahrávejte vlastní obrázky. Poskytnuli byste k nim práva společnosti Microsoft.

Jak Microsoft Designer funguje?

Nejdříve mu popíšete zamýšlený výsledek. Třeba „náborový inzerát, který působí svěže a moderně“. Nástroj vám následně na základě vašeho popisu sám předpřipraví několik variant, jak by takový inzerát mohl vypadat. A vy si je můžete libovolně ručně doupravit. Navíc je v Microsoft Designeru integrovaný AI generátor obrázků DALL-E, díky kterému dovede na přání dovytvořit i chybějící fotky nebo ilustrační obrázky.

PLACENÉ NÁSTROJE

Oblast vizuálních vychytávek neopustíme ani s prvním placeným AI pomocníkem, jehož najdeme v populárním grafickém programu Photoshop. O co jde?

Funkce Generative Fill ve Photoshopu

Máte ve firmě grafika, kterému platíte Photoshop? Možná si kvůli této funkci budete chtít na chvíli půjčit jeho počítač. Generative Fill, neboli počeštěně generativní výplň prostoru, je relativně nová technologická pomůcka, kterou představila společnost Adobe v květnu 2023. Pokud byste si ji chtěli vyzkoušet, nejdřív si v Adobe Creative Cloud zpřístupněte Beta Aplikace. 

Co Generative Fill dovede?

Jak jste asi vytušili už z názvu, jde o chytré úpravy vybraného prostoru na obrázku pomocí AI.  Využijete je třeba při úpravách fotek z firemního večírku nebo při přípravách obrázků do inzerátů

V praxi to vypadá tak, že vezmete obrázek, ohraničíte nějakou oblast, která chybí, nadbývá, případně byste ji chtěli změnit, a AI vám navrhne potřebné úpravy. Hodí se to třeba, když potřebujete doplnit oříznutou fotku. Nebo naopak vystřihnout nelichotivě rozmazaného kolegu. 

Ne všechna chytrá řešení pohání umělá inteligence. Hmatatelné výsledky dovede svým uživatelům přinést i řada chytrých technologií pracujících s „klasickou“ automatizací. Jeden příklad za všechny? Docházkový systém Alveno. Na rozdíl od excelových tabulek a dalších starých metod personalistům maximálně šetří čas i práci. Místo, aby se zdržovali rutinními činnostmi, jako je kontrola nemocí a absencí, se tak díky němu mohou soustředit na hodnotnější aktivity, jako je péče o zaměstnance.

Doplněk ChatGPT for Sheets and Docs

Praktický doplněk pro Google Sheets, který staví na ChatGPT a přináší revoluci v tabulkové administrativě. Využije ho každý personalista i manažer, jenž se při práci dostane do styku s daty a Google Sheets. Čím šetří čas? Umí pomocí AI vyhodnocovat, rozřazovat i klasifikovat obsah a mnoho dalšího. 

Úskalí? Cena při větších objemech dat

Samotné rozšíření je naprosto bezplatné. Mezi placené nástroje se zařadilo, protože jakmile ho nasadíte na velké objemy dat, budete si kvůli rychlosti zpracování nejspíš potřebovat dokoupit API ChatGPT. V tom případě si dobře ohlídejte, kolik dat nakonec celkově zpracujete. Za API se totiž účtuje měsíční poplatek na základě reálné spotřeby. Podrobnější informace najdete v ceníku OpenAI. 

Rychlý start a spousta nápovědy

Doplněk zprovozníte raz dva. Stačí si ho najít a přidat v knihovně doplňků přímo v Google Sheets. Kvůli pestré paletě funkcí vám nejspíš ovšem chvilku zabere, než se je všechny naučíte naplno využívat. Naštěstí tvůrci ChatGPT for Sheets vybavili rozsáhlým a podrobným návodem včetně videí (v angličtině), který celý proces výrazně zpříjemní. 

Chytrá rozšíření pro Google Chrome 

Květen a červen 2023 přinesly na poli umělé inteligence zajímavý nový trend: roztrhl se pytel s novými chytrými rozšířeními na prohlížeč Google Chrome. A jaký z toho mají užitek personalisté? Pro ně jsou tu rozšíření na LinkedIn. Nám se zamlouvaly zejména UseCHAT GPT.AI, OutreachAI nebo ProspectIn

Chytré komentáře, automatizované kontakty

Co vám tito chytří pomocníci přinesou? UseCHAT GPT.AI přijde vhod, pokud se vám na LinkedInu nechce komentovat. AI napíše komentář za vás, a vy ho pak případně jen trochu vyšperkujete. Angličtina po robotovi čte trochu příjemněji než čeština, rozšíření však funguje v obou jazycích. 

Pokud na LinkedInu hledáte a oslovujete potenciální nové zaměstnance, oceníte také nástroje OutreachAI a jeho starší alternativu ProspectIN. Ty velkou část úkonů automatizují, a dokonce se při tom dovedou přizpůsobit limitům LinkedInu podle typu vašeho účtu.

Za vším hledej ChatGPT – a lov na osobní údaje

Protože jsou všechny zmíněné nástroje vesměs velmi nové, mívají málo uživatelů i recenzí, ale zato spoustu konkurence. Pokud by vás nějaká jejich alternativa zaujala, nebojte se ji vyzkoušet (a klidně nám dejte vědět, jak se vám líbila). 

Nezapomeňte si však skutečně mimořádně důkladně pročíst, jaká oprávnění od vás vybrané rozšíření požaduje při instalaci. Konkrétně v tomto odvětví není nouze o pofiderní vývojáře, kteří požadují přístup i tam, kam ho ve skutečnosti vůbec nepotřebují. A odměnou jsou jim pak vaše firemní data.

Nejčastější dotazy k AI nástrojům

V článku mluvíte o AI a nástrojích, které ho využívají. Fungují všechny „na stejné brdo“? Nebo je mezi těmi technologiemi nějaký podstatný rozdíl?

Většina řešení představených v našem článku staví na technologiích LDM nebo LLM. Jde o odlišné technologie. LDM je zkratka pro latent diffusion model, LLM je zkratka pro large language model. Co mají společné je to, že jsou to obě tzv. technologie hlubokého učení, které využívají neuronové sítě.

Kde se LLM a LDM technologie uplatňují?

Technologie LLM tvoří páteř většiny konverzačních AI modelů, které se v poslední době proslavily. Je na ní postavený třeba ChatGPT a jeho offline alternativa LlaMA a těží z ní také vyhledávače Bing a Bard. LDM se využívá při práci s obrazovým materiálem. Najdete ho třeba v Microsoft Designeru.

Co je to to „GPT“ z názvu ChatGPT ? Pokud nástroj využívá LLM technologii a je to AI, proč se nejmenuje ChatAI nebo ChatLLM?

GPT je zkratka pro generative pre-trained transformer. Označuje model umělé inteligence, která staví na starší technologii tzv. transformerů a dokáže generovat zcela nový obsah. Jako to dělá právě ChatGPT. 

Jak přesně je to s tou ochranou soukromí a bezpečností dat u AI nástrojů?

Podmínky se liší u jednotlivých nástrojů. Pokud zvažujete, že do nástroje vložíte vysloveně citlivé údaje, vždycky si nejdřív pečlivě pročtěte pravidla ochrany údajů a podmínky použití. Ve většině případů udělujete provozovateli právo s vloženými informacemi nějak nakládat nebo je alespoň uchovávat pro potřeby dalšího trénování nástroje.

Jsou u doporučených chytrých nástrojů nějaká omezení co do používání obsahu?

Ano, jsou. Minimálně ty „hlavní“, včetně nástroje ChatGPT, nejde použít k vytváření rasistického, sexistického, nenávistného ani pornografického obsahu. Pokud o to nástroj požádáte, zkrátka vám nevyhoví.

Související články

Zaujal Vás systém Alveno?