Jak poznat, která odměna zaměstnance opravdu namotivuje?

jak-motivovat-zamestnance-nahled

Benefity jsou jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují výkonnost, spokojenost a loajalitu zaměstnanců. Víte přesně, co nejvíce motivuje ty vaše? Pokud si nejste jisti, nebojte se jich zeptat!

Dotazník: klíčový nástroj každého personalisty

Správně zvolené odměny a benefity se nepřímo promítají do úspěchu celé firmy. Pravidelně zabírají čelní místa na žebříčcích popularity. Čeští zaměstnanci je označují za nejdůležitější faktory při výběru zaměstnavatele ještě častěji než jejich evropští kolegové (Randstad 2022).

V čem je zádrhel? V tom, že manažeři a personalisté často nevědí, z čeho při jejich výběru vycházet, případně se rozhodují podle kusých nebo zastaralých pouček a informací. Motivující odměna přitom musí být spravedlivá a přizpůsobená individuálním potřebám zaměstnanců. Proto je důležité při jejím plánování nespoléhat se na domněnky, a namísto toho raději stavět na datech. Ta nejsnáz získáte dotazníkem nebo průzkumem přímo ve firmě.

Ideální mix odměn a benefitů bude totiž pro každou firmu trochu odlišný. Vždy se odvíjí od konkrétního kolektivu. Ne snad, že by neexistovaly obecné trendy! Některé benefity nabývají na popularitě s určitým obdobím, jako tomu bylo třeba s home office během pandemie. Jiné tradičně preferují zaměstnanci z určitých demografických skupin. Chcete-li však mít jistotu, že se “strefíte” do vkusu právě vašim zaměstnancům, bez komunikace se neobejdete. Jedině tak navnímáte jejich skutečné, aktuální přání a potřeby. 

Kdo sleduje top benefity pro rok 2024

Tušíte, že se k sestavování dotazníku hned tak nedostanete, a tak vás zajímá alespoň, co je u zaměstnanců momentálně populární? Nebo naopak hledáte, od čeho se odpíchnout při pokládání otázek pro vlastní průzkum? Chování a preference současných i budoucích zaměstnanců průběžně mapuje hned několik organizací. Nejaktuálnější trendy na pracovním trhu tak můžete načerpat třeba z následujících průzkumů:

Průzkum TopZaměstnavatelé

TopZaměstnavatelé jsou stálicí v českém HR prostředí, která už po desetiletí každoročně vydává soupis firem, jež jsou nejatraktivnější pro české studenty. Věděli jste však, že mladým respondentům umožňuje také hodnotit, jaké vlastnosti jsou pro ně u potenciálních zaměstnavatelů nejdůležitější? 

Při plánování benefitů pro tuto nejčerstvější generaci zaměstnanců se oplatí vědět, že se u nich na prvních místech zdaleka neumisťovaly jen materiální benefity. Finanční odměnu a možnosti profesního růstu považovalo za hlavní celkem 26 procent studentů. Pro zhruba 30 procent respondentů však byli nejdůležitější lidé a kultura ve firmě. Mezi konkrétnějšími charakteristikami pak vynikla například rovnováha mezi volnem a pracovním časem nebo možnost placeného vzdělávání.

Průzkum Glassdoor a Indeed

A co zahraničí a další věkové kategorie? Zde může být návodem průzkum Hiring and Workplace Trends Report 2023 od zaměstnavatelských platformem Glassdoor a Indeed, který shrnuje nejvýraznější trendy na zejména evropských a amerických pracovních trzích. 

Také tady je patrný rostoucí zájem o kvalitní firemní kulturu a dobrou atmosféru na pracovišti. Pro 72 procent zaměstnanců ve věku od 18 do 34 let bylo potenciálním důvodem k nepřijetí pracovní nabídky, že jejich budoucí vedoucí odmítá rovnost a různorodost na pracovišti. Neutuchající popularitě se nadále těší rovněž home office. Tento evergreen mezi benefity se v průzkumech ze zámoří objevuje už od roku 2017 (Harvard Business Review). A na oblíbenosti příliš neztrácí ani pro rok 2023. Celých 13 procent dotazovaných zaměstnanců zvažuje změnu práce právě kvůli tomu, že jim ho zaměstnavatel nechce poskytnout. Nezapomeňte ho zahrnout i do svého dotazníku k benefitům!

Hlavní je účelné využití informací

Vytvořili jste si ucelenou představu o nejvýznamnějších motivátorech lidí z vašeho týmu? Výborně! Hlavně teď celý dotazník nenechte zapadnout do šuplíku, kde jej pokryje prach. Aby se vám z informací lépe čerpalo v praxi, je ideální pro každého zaměstnance založit vlastní samostatnou složku. Tam si zaznamenáte jeho preference a hlavní motivátory. Když s ním příště pak budete jednat nebo rozhodovat o jeho odměnách, můžete do ní nahlédnout a přizpůsobit interakci zaměstnanci na míru.

Vyzkoušeli jste pro zvýšení motivace zaměstnanců vše, co Vás napadlo? Nápady si můžete ověřit přes moderní AI nástroje, jako je ChatGPT. Zkuste se umělé inteligence zeptat a třeba Vás napadnou další možnosti motivace zaměstnance. Jen pozor, jsme stále jen lidi, takže se jen inspirujte.

V dnešní době jsou k dispozici moderní HR systémy, které mají v sobě zabudované funkce pro ukládání a správu dat o zaměstnancích. Například v HR systému Alveno je na podobné informace ke každému zaměstnanci vyhrazený samostatný prostor. Personalista si tak může udělat k přáním zaměstnance poznámky, jež může při práci s ním využívat. Chytrý docházkový a HR systém navíc dovede ovlivňovat i work-life balance. Umožňuje zaměstnanci rychle a jednoduše požádat o dovolenou. Manipulace se žádostí, ale třeba také evidence docházky, je pak pro něj i pro personalistu záležitostí několika kliknutí.

Nejčastější dotaz ke správné motivaci zaměstnanců

Co opravdu motivuje zaměstnance?

Odpověď je velmi složitá a bohužel neexistuje žádná univerzální. Záleží na mnoha faktorech. Personalistům v první řadě doporučujeme udělat si firemní průzkum mezi zaměstnanci a zjistit si, co je motivuje, tyto věci je dobré uložit si do osobního spisu zaměstnance a případně najít průsečíky. Pokud bychom měli vypíchnout trendy na letošní rok podle různých průzkumů, tak to bude určitě práce v příjemném prostředí (firemní kultura), flexibilní pracovní doba, odbourání byrokracie a samozřejmě nadále home office apod. Poslední roky se čím dál častěji řeší psychické zdraví zaměstnanců a jejich osobní rozvoj. Vedle cizích jazyků si zkuste projít možnosti rekvalifikace a dalšího rozvoje v rámci firmy.

Jak mám zjistit, co zaměstnance zajímá?

Základ každého průzkumu je dotazník, ptejte se kolegů v zaměstnání a tato data pečlivě uchovejte a vracejte se k nim. V dnešní době existuje na trhu více programů, které se specializují na personální procesy. Tyto HR systémy usnadňují procesy agendu personalistů, kteří se poté mohou více věnovat zaměstnancům a jejich rozvoji.

Související články

Zaujal Vás systém Alveno?